Pelle Sandstrak er et kjent navn for mange som jobber med Tourettes syndrom (TS). Han har skrevet to bøker, hvorav den ene heter Mr. Tourette og jeg. Den handler om hans vei fra å være 97 % syk av tvang (OCD) og TS, til å bli «så frisk som han ønsker å være».

Det var ikke jeg – det var fiskmåsen er en 13 minutters animert film basert på Pelle Sandstraks opplevelser på videregående, med utgangspunkt i hans forestilling Mr. Tourette og jeg. Filmen er laget av Julie Engaas, og teknikken er animasjon, iblandet film.

Filmen skildrer hvordan blant annet bokstaver, tall og farger skaper tvangs- og katastrofetanker. «Det var den sommeren jeg eksploderte», er de innledende ordene til filmen. «Det var en slags turningpoint… urolig i hodet, tankene og hele systemet.» Sandstraks egen stemme som voice-over og det visuelle uttrykket gjør filmen personlig og nær.

Coveret inneholder forslag til litteratur om TS, OCD, ADHD og søvnvansker, samt forslag til temaer for fagdiskusjon i sammenheng med filmvisning.

 

Det var ikke jeg det var fiskmåsen

Filmen kan bestilles blant annet på nettbutikken til Norsk Tourette Forenings hjemmeside,
www.touretteforeningen.no.

Kr. 150

 

Flere anmeldelser og omtaler

Tilbake til forsiden