Gjennom høsten og hele året reiser mine kollegaer med jevne mellomrom ut til kommunene og informerer om våre diagnoser, et viktig arbeid som til tider tar mye tid. For min egen del var første mål for høsten å få dette nummeret av Innsikt i trykken og ut til abonnentene, og siden du nå sitter med det i hendene, kan vi konstatere at det har gått bra så langt.

Personer med diagnoser blir ofte fremstilt i et ikke-realistisk bilde på film og tv. I dette nummeret tar vi for oss en vitenskapelig artikkel som har sett på dette fenomenet med fokus på TS. Ofte overfokuserer filmene på banning og voldsomme tics. Det er imidlertid noen gode portretter innimellom. To eksempler på dette er filmene Phoebe in Wonderland og Matchstick Men, hvorav undertegnede har sett halve den ene og hele den andre filmen.

I vår startet to Ph.d-stipendiater på Nasjonalt kompetansesenter for AD/HD, Tourettes syndrom og narkolepsi (NK), Hilde T. Juvodden og Sebjørg Hesla Nordstrand som begge er leger. De skal, sammen med NKs nevrolog Stine Knudsen, sette i gang med et større forskningsprosjekt om narkolepsi etter Pandemrix-vaksinen, som starter i høst. Siste nytt er at de har startet søvnmålinger med polysomnografi (PSG) og multi sleep latency test (MSLT) på sine kollegaer for å trene seg opp, før de skal i gang med å ta utstyret i bruk i forskningsprosjektet. Da kobler de elektroder til hodet og kroppen, og man skal sove med dette. Slik tar man en polysomnografi, og får et bilde på hvordan nattesøvnen er. Undertegnede meldte seg frivillig til å teste utstyret. Jeg hadde kanskje ikke verdens beste frisyre den kvelden, men jeg sov ganske godt med elektrodene, og det gjorde ikke det minste vondt.

Prosessen med sammenslåingen av NK og Nasjonal kompetanseenhet for autisme går sin gang, og vi på NK begynner å glede oss til å få nye kollegaer i bygg 31 til neste år.