Av Ståle Tvete Vollan, Egil Midtlyng (foto)

Det burde ikke overraske noen at NRKs Hjernevask og boka Født sånn eller blitt sånn? følges opp av foredrag land og strand.

INNSIKT trev derfor kamera i hånden og ilte til da Eia og co holdt gjestebud på det store auditoriet på Ullevål under Formidlingsenheten for muskel- og skjellettlidelser (FORMI) sin konferanse ”Helse i media”. INNSIKT hadde deadline, så vi fikk med oss bare de to første innlederne. Men publikum fikk høydepunktene fra vårens Hjernevask-debatt, vi fikk høre om Aftenpostens Kjetil Østli og hans begredelige møte med sykehuset første gang på jobb. Vi, helsepersonell i salen, fikk stille spørsmål og det ble holdt en avsluttende paneldebatt med bl.a. Puls-legen Jørgen Skavlan, biolog Kristian Gundersen, VGs Ingunn Saltbones Leine og Bjørn G. Iversen, fungerende avdelingsdirektør i Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Arrangement som dette trengs det flere av på kolossen Oslo universitetssykehus. Og FORMI beviste at relativt små miljø, med avgrensede diagnoser og tilstander kan være tiltrekkende, spennende og relevante for det brede lag. Hvordan Eia og de andre foredragsholderne havnet oppi det hele med muskel og skjellettplager synes ikke i første omgang åpenbart. Men den andre veien kan en tenke seg at mange tilstander og helseplager kan gjøres relevante for flere gjennom debatten om biologi, arv og miljø. For NK’s tre diagnoser er det i hvert fall sikkert at hjernevaskdebatten har åpnet for nye perspektiver, blant pressefolk og i hjelpeapparatet.

Det passer med et sitat fra paneldebatten av redaktøren for Dagens Medisin, Lottelise Folge, som skjønner godt at leger er lei av uvitende journalister. — Helsejournalistikk krever evne til å se sammenheng og nyanser, påpeker hun.

Ydmykhet er en dyd
Vi på NK har smertelig fått erfare hvor viktig det er å se sammenhengene, og hvordan media fremstiller fagfolk: Det er ikke mer enn fire år siden NK var i hardt vær og fikk mye negativt mediefokus på grunn av senterets fokus på det nevrobiologiske og arvemessige grunnlaget for AD/HD og Tourettes syndrom. En TV-dokumentar kunne få det til å se ut som NK ikke brydde seg om bivirkninger av medisiner.

Den gangen måtte vi blant annet svare en viss UiO-forsker, Jørgen Lorentzen, som angrep NKs ståsted i debattinnlegg i Legetidsskriftet nr. 3/2008. Her var Lorentzen bekymret for økningen i bruken av AD/HD-medisiner. Han tolket også MTA-studien dit hen at mange gutter med AD/HD ikke trenger medikamentell behandling. Etter to debattinnlegg og en e-post, ble det helt stille fra kjønnsforskeren.

Fire år etter er Lorentzen selv i hardt vær etter Hjernevask og både vi og han har forhåpentligvis blitt klokere etter noen oppklarende runder i media. Alle forskere som blir framstilt feil i media har vår fulle forståelse, selv om vi sannsynligvis ser ulikt på AD/HD.

Født sånn eller blitt sånn? - ikke var det første gang debatten gikk, og det blir heller ikke den siste.

FORMI er Formidlingsenheten ved Klinikk for kirurgi og nevrofag på Oslo Universitetssykehus, Ullevål. For mer informasjon, kontakt kommunikasjonsrådgiver Kjetil Johnsen, tel: 22 11 77 40 / 924 80 119 / kjetil@ formi.no. Utfyllende referat ligger på:

www.formi.no/helsepersonell/mer/felles_mal_om_apenhet_pa_formis_ konferanse_helse_i_media

Sørg for at du siterer korrekt fra denne artikkelen:
Vollan, S T og Midtlyng, E (2010): Eia og Skavlan på Ullevål NK og Lorentzen i media. INNSIKT;2:13-11

TRYKK HER FOR Å LESE FLERE ARTIKLER I SAMME UTGAVE